.
.
 

KIC: START!

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem karjainak, illetve tudományos közösségekkel való együttműködésének példáját adta a BME Környezetgazdaságtan Tanszék Fenntarthatósági és Erőforrás-gazdálkodási Kompetencia Központ gesztorálasával rendezett az európai tudásmegosztási és innovációs közösségekbe történő bekapcsolódási lehetőségekről tartott F-Faktor: Fenntarthatósági Műhely 2014. december 3-án.

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet, a Climate-KIC Central Hungary, a BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszéke és a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszéke képviselőinek, valamint a programban résztvevő és korábban részt vett hallgatók közreműködésével rendezett műhelyen az érdeklődők: a hallgatók, kutatók, szakemberek számára nyújtott lehetőségek teljes spektrumával ismerkedhettek meg. Az előadók sorában olyan  a témában nagy tapasztalattal bíró, ugyanakkor gyakorlati tudnivalókkal is szolgáló  szakemberek számoltak be a lehetőségekről, akik az átfogó, részletes ismertetésen túl a hallgatóság lelkesítésére, bátorítására is figyelmet fordítottak.

Vasco de Oliveira Janeiro (Strategy, Impact Analysis and Evaluation Officer, Policy and Communications Unit, European Institute of Innovation & Technology (EIT)) az innováció és tudásmegosztás szerepéről tartott előadásában bemutatta az Európai Innovációs és Technológiai Intézet céljait, az innovatív, valós igényeket kielégítő vállalkozói képzés rendszerét. Tájékoztatást nyújtott az európai innovációs teljesítmény globális értékeléséről, a klíma, energia és infokommunikáció KIC-ek európai elterjedéséről, s a jövőben felállítandó KIC-ek köréről.

Dr. Gyalai-Korpos Miklós (innovációs menedzser, Climate-KIC Central Hungary) a klíma- (Climate-KIC), Dr. Zsebik Albin (egyetemi docens, BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék) az energia- (KIC InnoEnergy), Dr. Jereb László (BME-koordinátor, BME-EIT) és Dr. Lengyel László (egyetemi docens, BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék) az infokommunkáció (EIT ICT Labs) tudás- és innovációs közösségek oktatási-, képzési- és projekttevékenységeit mutatták be. Élménybeszámolókat tartottak a KIC programokban résztvevő hallgatók is. A műhelyvita moderálását, az elhangzottakra vonatkozó konklúziók összegezését Dr. Pálvölgyi Tamás (egyetemi docens, BME Környezetgazdaságtan Tanszék, Fenntarthatósági és Erőforrás-gazdálkodási Kompetencia Központjának igazgatója) végezte.

A szakmai kompetenciák bővülése, nemzetközi kutatói, szakértői hálózathoz való csatlakozás előnyei, neves európai egyetemek minősítésének megszerzése egyaránt biztosított az EIT által működtetett hálózatokban. A BME egyetemi polgárai olyan együttműködésekbe kapcsolódhatnak be, amelyek az az Európai Innovációs és Technológiai Intézet hálózatain keresztül a közép-európai innovációs fejlődés gyújtópontjaivá válhatnak, az Európai 2020-as stratégia megvalósításának érdekében.

Eddigi F-faktor rendezvények és témakörök:



2013. november 27., Éghajlatváltozás: felkészülés az elkerülhetetlenre vagy megelőzni az elkerülhetőt?
























































 













 
 
.

www.fk.bme.hu